21 de fapte importante despre deficitul de vitamina B12
Poți să mănânci o tonă de legume și totuși să nu obții suficientă vitamina B12.
Vitamina B12 este o putere. Ajută la formarea ADN-ului, a celulelor nervoase și sanguine și este esențială pentru un creier și un sistem imunitar sănătos. Metabolismul dumneavoastră nu ar funcționa bine fără ea. Dar B12 nu este ca alte vitamine. Se găsește doar în produsele de origine animală, cum ar fi ouăle, carnea, crustaceele și lactatele. Până la 15% dintre oameni nu primesc suficientă B12, iar aceștia sunt mai predispuși să fie vegetarieni, să aibă boala celiacă sau alte probleme digestive sau să fie adulți de peste 50 de ani. Semnele deficienței de vitamina B12 includ epuizare, bătăi rapide ale inimii, ceață cerebrală și alte simptome.
Iată care sunt riscurile, simptomele și modalitățile de tratare a unei carențe.
1. Vegetarienii și veganii sunt expuși la risc
Vitamina B12 se găsește în mod natural în produsele de origine animală. Așadar, dacă dieta dumneavoastră constă în mare parte din alimente pe bază de plante, cum ar fi fructele, legumele, fasolea și soia, riscați să suferiți o deficiență. Alte alimente îmbogățite cu B12 includ laptele fără lapte și înlocuitorii de carne. Dar nu toate aceste alimente sunt îmbogățite, așa că verificați mai întâi eticheta pentru a vă asigura.
2. Adulții de peste 50 de ani sunt, de asemenea, la risc
Pe măsură ce îmbătrânești, stomacul tău produce mai puțin acid, iar acidul gastric este esențial pentru absorbția B12. De fapt, unii seniori își pierd efectiv capacitatea de a absorbi complet vitamina B12 din alimente și trebuie să o obțină prin suplimente sau, dacă deficiența este severă, prin injecții.
3. Simptomele timpurii includ slăbiciune și oboseală
B12 nu este supranumită degeaba vitamina energiei. Un aport inadecvat de B12 face ravagii în producția de globule roșii, iar unele dintre primele semne ale unei carențe includ senzația de târâre, confuzie și slăbiciune. Dacă aceste simptome lovesc și persistă săptămâni întregi, cel mai bine este să vă consultați medicul și să excludeți alte cauze. Printre indicii similare se numără amețeala, tulburări de gândire și confuzie.
4. Medicamentele pentru arsuri la stomac o pot provoca
Unele medicamente prescrise pentru arsuri la stomac suprimă producția de acid gastric, care este necesar pentru a absorbi vitamina B12. Dacă luați aceste medicamente în mod regulat, discutați cu medicul dumneavoastră despre măsurile pe care le puteți lua pentru a vă proteja.
5. Poate fi confundată cu demența
„Simptomele unei deficiențe le imită adesea pe cele ale demenței, cum ar fi pierderea memoriei, dezorientarea și dificultatea de a gândi și de a raționa”. Dar chiar și atunci când un deficit de B12 lovește persoane mai tinere, acesta seamănă de obicei cu demența. Experții nu sunt exact siguri de relația dintre cele două, dar pacienții cu un declin cognitiv inexplicabil ar trebui să fie testați pentru deficiența de B12.
6. Luarea pilulelor contraceptive te pregătește pentru asta
„Femeile care au luat contraceptive orale pentru perioade lungi de timp tind să aibă probleme de absorbție a vitaminei B12”. „Studiile arată că pilulele care au un conținut mai ridicat de estrogen sunt mai puternic asociate cu deficiențe de B12 și folat (acid folic sau vitamina B6), ceea ce duce la presupunerea că estrogenul din pilulă este motivul acestei absorbții deficitare.” Dacă luați pilula, discutați cu medicul dumneavoastră despre riscuri și dacă ar trebui să luați suplimente de B12 ca rezervă.
7. Cele mai bune surse sunt carnea și peștele
Ficatul de vită și scoicile sunt cele mai bogate în B12. Carnea de vită tocată, stridiile, păstrăvul și somonul sunt superstaruri B12; o porție din fiecare furnizează aproape sau mai mult de 100% din doza zilnică recomandată. Ouăle (0,6 micrograme per ou, 10% din valoarea zilnică) și laptele (1,2 micrograme per ceașcă cu conținut scăzut de grăsimi, 18% din valoarea zilnică) sunt, de asemenea, surse solide.
8. Alimentele și suplimentele fortificate pot ajuta
Ambele pot ajuta veganii, vegetarienii, adulții în vârstă și alte persoane care nu pot absorbi B12 în mod natural. Cele mai bune locuri pentru a o găsi în alimente: cerealele fortificate, multe dintre ele având 100% din valoarea zilnică recomandată.
9. Consumul excesiv de alcool crește șansele
Mai mult de câteva pahare în medie pe zi poate provoca gastrită, sau iritarea mucoasei stomacale, iar acest lucru poate duce la un nivel scăzut de acid gastric și la o absorbție redusă a B12. B12 este stocată în ficat, iar consumul de alcool poate afecta funcția hepatică și epuiza depozitele de B12 sau poate îngreuna utilizarea acesteia de către ficat.
10. Poate declanșa un rezultat fals pozitiv la un test Papanicolau
Chiar și testul Papanicolau pe care îl faceți la examenul ginecologic de rutină pentru depistarea cancerului de col uterin este afectat de deficitul de vitamina B12. Nivelurile scăzute de B12 au potențialul de a modifica aspectul unor celule cervicale și de a duce la un rezultat fals pozitiv al testului. O altă justificare pentru a vă crește aportul nutrițional.
11. Este legată de anemia pernicioasă
Există un tip specific de anemie care este declanșat de o deficiență de B12. Numită anemie pernicioasă (care înseamnă „periculoasă”), este o deficiență de celule roșii din sânge care apare atunci când stomacul nu produce suficient de multă proteină numită factor intrinsec, care ajută intestinul să absoarbă B12. O tulburare inflamatorie, o problemă la nivelul mucoasei stomacale sau chiar o afecțiune congenitală transmisă din familie pot duce la anemie pernicioasă. Injecțiile cu B12 sunt utilizate de obicei ca tratament, eventual împreună cu suplimente.
12. Poate fi greu să recunoști o deficiență
„Deoarece organismul poate stoca B12 timp de trei până la cinci ani, simptomele timpurii ale unei deficiențe apar de obicei treptat, astfel încât este puțin probabil să le observați”. După ce se instalează indicii inițiale precum oboseala, slăbiciunea și ceața cerebrală, apar semnale mai avansate, cum ar fi amorțeala și furnicăturile membrelor, depresia și paranoia, chiar și halucinațiile. Semnele sunt atât de variate și nu lovesc pe toată lumea, așa că este greu de diagnosticat chiar și într-un stadiu mai avansat.
13. Un test de sânge este singura modalitate de a o confirma
Nivelurile sanguine de vitamina B12 mai mici de 160 pg/mL (picograme/mililitru) sunt un semn al unei posibile deficiențe, potrivit Bibliotecii Naționale de Medicină.
14. Este legată de problemele sistemului imunitar
„B12 joacă un rol important în producția de celule albe din sânge, iar celulele albe din sânge sunt esențiale pentru buna funcționare a sistemului imunitar”. Nu numai că o lipsă de B12 vă poate scădea imunitatea, dar unele tulburări ale sistemului imunitar vă pot crește probabilitatea de a deveni deficitar.
15. Problemele digestive pot fi cauza
Persoanele care se confruntă cu probleme gastro-intestinale prezintă un risc mai mare de lipsă de B12, deoarece problemele digestive pot face ca absorbția nutrientului să fie mai dificilă. Cei care suferă de boala celiacă pot avea, de asemenea, probleme cu absorbția.
16. Se poate întâmpla după o operație de pierdere în greutate
„Unele intervenții chirurgicale care afectează tractul gastrointestinal, cum ar fi operația de bypass gastric, îngreunează absorbția de B12”. Problema de absorbție ar putea fi una permanentă, iar persoanele care se supun unui bypass gastric ar putea fi nevoite să ia suplimente de vitamina B12 pentru tot restul vieții, altfel riscă să sufere de lipsă.
17. Poate provoca furnicături, slăbiciune și probleme de echilibru
Epuizarea rezervelor de vitamina B12 duce la afectarea nervilor. Nu e de mirare că furnicăturile și acele din mâini și picioare, mișcările tremurânde ale corpului și problemele de mers sunt toate consecințe ale deficienței de B12 pe termen lung.
18. Bebelușii o pot lua, de asemenea
La sugari, deficiența de vitamina B12 este gravă – poate duce la simptome precum anemia, probleme de mișcare, dificultăți în atingerea obiectivelor de dezvoltare și incapacitatea de a se dezvolta, care pot fi fatale. Nivelurile scăzute de B12 sunt rare la sugari, dar se poate întâmpla dacă bebelușul este hrănit cu o dietă strictă, fără produse de origine animală, sau dacă o mamă care alăptează este o vegană care nu ia suplimente de vitamina B12 (iar laptele matern este singura sursă de nutriție).
19. Semnele vizibile includ pielea palidă, o limbă dureroasă și afte bucale
Piele palidă, răni în gură, o limbă roșie, umflată și plină de carne – acestea sunt câteva dintre semnele vizibile ale unei lipse de B12. O bătaie rapidă a inimii sau palpitații este un alt semn legat de fluxul sanguin, iar uneori apariția cu ușurință a vânătăilor este, de asemenea, rezultatul unei carențe de lungă durată. Dar aceste semne aparent fără legătură între ele nu apar la toate persoanele cu deficit de B12, sau apar atât de încet, încât este greu să le observi.
20. Ar putea provoca leziuni permanente
Deficiența de vitamina B12 care persistă ani de zile poate provoca leziuni neurologice grave și ireversibile – gândiți-vă la pierderea memoriei, dezorientare și incapacitatea de concentrare. Alte efecte secundare permanente includ leziuni nervoase, insomnie, disfuncție erectilă, chiar dificultăți în controlul intestinelor și al vezicii urinare.
21. Este greu să exagerați cu vitamina B12
Spre deosebire de vitaminele liposolubile care se acumulează în organism și pot avea efecte secundare în exces, B12 este o vitamină hidrosolubilă, ceea ce înseamnă că organismul absoarbe doar o cantitate mică, iar restul este excretat prin urină. Aceasta este o veste bună dacă aveți nevoie să vă refaceți rezervele acestui nutrient, dar vă faceți griji că luați prea mult. Dacă medicul vă recomandă suplimente, citiți eticheta și luați doar cantitatea recomandată de medicul dumneavoastră.