Beneficiile pentru sănătate ale ceaiului verde
Ceaiul verde vă poate ajuta să vă proteja de boli precum Alzheimer, Parkinson, osteoporoză și diabet de tip 2.
Deși ceaiul verde este obținut din aceleași frunze ca și ceaiul negru, frunzele de ceai verde nu sunt fermentate. Acest lucru nu numai că păstrează culoarea verde a ceaiului, dar îi sporește și conținutul de antioxidanți, ceea ce poate explica de ce este atât de sănătos.
Beneficii
Consumul regulat de ceai verde poate ajuta la prevenirea unor afecțiuni cronice și la gestionarea altora.
Poate îmbunătăți sănătatea mintală
Ceaiul – împreună cu unele ciuperci – conține un aminoacid numit teanină, despre care cercetările au descoperit că poate:
- Ameliorează stresul
- Induce relaxarea
- Combate anxietatea provocată de cofeină
Poate îmbunătăți memoria
Cercetările au descoperit, de asemenea, că ceaiul verde poate îmbunătăți memoria, parțial datorită conținutului său de teanină.
Protecție împotriva bolilor neurodegenerative
Unele cercetări au descoperit că consumul de ceai verde poate proteja împotriva anumitor boli neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer și Parkinson.
Poate scădea colesterolul
Consumul de ceai verde a fost asociat cu niveluri mai scăzute atât ale colesterolului total, cât și ale colesterolului LDL (cunoscut ca fiind cel rău).
Poate reduce tensiunea arterială
Pe lângă scăderea nivelului de colesterol, ceaiul verde poate proteja sănătatea inimii prin scăderea tensiunii arteriale. Consumul de ceai verde a redus semnificativ tensiunea arterială, în special la cei cu tensiune arterială ridicată și cu cel mai mare risc de boli cardiovasculare.
Capacitatea ceaiului verde de a reduce tensiunea arterială se poate datora conținutului său ridicat de antioxidanți.
Poate preveni accidentul vascular cerebral
Consumul de ceai verde poate fi o modalitate de a ajuta la prevenirea riscului de accident vascular cerebral.
Protejează în mod potențial sănătatea oaselor
Ceaiul verde poate preveni, de asemenea, pierderea masei osoase.
Masa osoasă redusă crește riscul de osteoporoză, o boală care face ca oasele să devină mai fragile și poate duce la fracturi ale șoldului, coloanei vertebrale sau încheieturii mâinii.
Ajută la prevenirea și gestionarea diabetului de tip 2
Consumul de ceai – inclusiv ceaiul verde – poate fi o modalitate eficientă de a preveni și de a gestiona diabetul de tip 2. Antioxidanții din ceaiul verde, în special, ar putea reduce rezistența la insulină.
Îmbunătățirea longevității
Consumul de ceai, inclusiv de ceai verde, este asociat cu o viață mai lungă și mai sănătoasă.
Ceaiul verde, în special, a fost asociat cu un risc mai mic de deces din toate cauzele, cu excepția bolilor coronariene.
Nutriție
Calorii: 2.45
Grăsimi: 0 g
Sodiu: 2.45 mg
Carbohidrați: 0 g
Proteine: 0.5 g
Ceaiul conține, de asemenea, diverși antioxidanți și cantități mici de 27 de minerale. Acestea includ:
Potasiu, care vă ajută să vă mențineți hidratat.
Magneziu, care ajută la controlul zahărului din sânge.
Seleniu, care susține sistemul imunitar.
În timp ce cantitățile sunt destul de mici, acestea se pot adăuga, în funcție de aportul zilnic total de ceai verde.
Riscuri
Este sigur să consumați până la opt cești de ceai verde pe zi, conform Centrului Național pentru Sănătate Complementară și Integrativă (NCCIH), o divizie a Institutelor Naționale de Sănătate (NIH).
Ceaiul verde este un produs de bază în multe culturi și poate oferi unele beneficii importante pentru sănătate, cum ar fi protejarea creierului, a inimii și a sănătății oaselor.
Acesta poate implica unele riscuri pentru sănătate pentru cei care iau anumite medicamente sau care au o sensibilitate la cofeină.