Beneficiile pentru sănătate ale coriandrului
Este o plantă bună pentru tine, care oferă nutrienți importanți, cum ar fi vitaminele A, K și C, precum și antioxidanți sănătoși pentru inimă. Dar poate avea gust de săpun sau de pământ pentru unii, în funcție de genele lor.
Cilantro – adică frunzele plantei de coriandru – este o plantă de culoare verde strălucitoare folosită în mod obișnuit în bucătăria mexicană, asiatică și din Orientul Mijlociu, precum și în alte bucătării din întreaga lume. În afară de aroma sa oarecum citrică și piperată (pentru majoritatea oamenilor, oricum), coriandrul este adăugat în mâncăruri pentru potențialele sale avantaje pentru sănătate.
Iată care sunt beneficiile coriandrului, plus cum să îl consumați și de ce unii oameni pur și simplu nu suportă gustul său.
Beneficiile coriandrului
1. Coriandrul este o sursă bună de nutrienți
Pe lângă culoare și aromă, coriandrul adaugă nutriție în farfuria dumneavoastră. Un sfert de ceașcă de frunze crude de coriandru oferă 16% din valoarea zilnică de vitamina K, care susține sănătatea oaselor. De asemenea, oferă 5% din valoarea zilnică de vitamina A și 2% din valoarea zilnică de vitamina C – două vitamine importante pentru funcția imunitară.
2. Coriandrul conține antioxidanți
Dincolo de valoarea sa vitaminică, coriandrul oferă, de asemenea, compuși importanți numiți antioxidanți. Antioxidanții sunt substanțe care pot preveni sau întârzia anumite tipuri de deteriorare a celulelor. În timp ce coriandrul are mai multe tipuri de antioxidanți, o clasă, cunoscută sub numele de polifenoli, este deosebit de importantă. Polifenolii pot reduce inflamația și pot preveni deteriorarea celulelor care ar fi contribuit altfel la îmbătrânirea prematură și la creșterea riscului de boală.
3. Coriandrul poate ajuta la sănătatea inimii
Medicina tradițională a folosit de mult timp părți ale plantei de coriandru (inclusiv frunzele de coriandru) pentru durere, inflamație, probleme gastrointestinale și multe altele.
Planta poate avea beneficii cardiovasculare, cum ar fi faptul că ajută la reglarea tensiunii arteriale și a ritmului cardiac. Cercetătorii susțin că acest lucru se datorează conținutului ridicat de antioxidanți al coriandrului.
Dezavantaje potențiale ale Dezavantaje potențiale ale coriandrului
În general, coriandrul are foarte puține dezavantaje, mai ales când vine vorba de conținutul nutrițional. Cu toate acestea, există unele persoane care ar putea dori să evite coriandrul. S-a constatat că între 2% și 21% dintre persoane nu le place coriandrul, în funcție de populație.
Deoarece coriandrul este adesea consumat crud, acesta prezintă riscul de a fi contaminat cu bacterii care, în caz contrar, ar fi fost ucise prin gătire.
Dacă aveți un risc mai mare de a dezvolta o boală mai gravă din cauza bacteriilor de origine alimentară – de exemplu, sunteți gravidă, aveți peste 65 de ani sau aveți o afecțiune care vă slăbește sistemul imunitar, ar trebui să discutați cu furnizorul de servicii medicale despre dacă ar trebui să consumați doar coriandru gătit.