Beneficiile pentru sănătate ale fulgilor de ovăz-explicate de un nutriționist

Fulgii de ovăz sunt reconfortanți și delicioși, dar sunt, de asemenea, incredibil de buni pentru dumneavoastră și sunt mai versatili decât ați putea crede.

Iată cinci motive pentru a face din fulgii de ovăz un element de bază al dietei tale, precum și modalități sănătoase de a-i încorpora – chiar și dincolo de micul dejun.

1. Fulgii de ovăz sunt bogați în nutrienți

O jumătate de cană de ovăz uscat, cu fierbere rapidă, conține aproximativ 150 de calorii, 5 grame de proteine vegetale, 27 de grame de carbohidrați, 4 grame de fibre și câteva grame de grăsimi. Ovăzul este, de asemenea, împachetat cu o varietate de vitamine și minerale, inclusiv fier, magneziu, zinc, seleniu, vitaminele B și cantități mai mici de calciu și potasiu. Acesta este un pachet impresionant de vitamine și minerale pentru un aliment cu un conținut caloric relativ scăzut. Toate acestea fac din fulgii de ovăz un ingredient dens din punct de vedere nutritiv.

2. Fulgii de ovăz furnizează antioxidanți

Antioxidanții polifenoli care se găsesc în ovăz posedă proprietăți antioxidante și antiinflamatorii. S-a demonstrat că polifenolii ajută la respingerea îmbătrânirii și a bolilor prin reducerea stresului oxidativ. (Practic, stresul oxidativ este un dezechilibru între producția de radicali liberi care dăunează celulelor și capacitatea organismului de a contracara efectele lor nedorite).

Polifenolii au fost legați de protecția împotriva bolilor de inimă și a accidentului vascular cerebral, precum și a diabetului de tip 2 și a obezității.

3. Fulgii de ovăz sprijină controlul greutății

Dacă ați evitat fulgii de ovăz din cauza conținutului său de carbohidrați, ați putea fi încântați să aflați că acest amidon sănătos susține de fapt controlul greutății. 

Statutul de cereale integrale al fulgilor de ovăz este unul dintre motivele pentru care aceștia sprijină gestionarea sănătoasă a greutății și o mai bună nutriție generală. Asta deoarece, spre deosebire de cerealele rafinate, care sunt lipsite de tărâțe și semințe, cerealele integrale rămân intacte, ceea ce înseamnă că păstrează atât fibrele, cât și nutrienții cheie.

Sațietatea, senzația de sațietate care persistă după ce mănânci, este utilă pentru controlul greutății – iar fulgii de ovăz pot avea un efect pozitiv asupra acestei senzații, potrivit unui mic studiu publicat în 2016. 

4. Fibra beta-glucanică din fulgii de ovăz este protectoare pentru sănătate

O jumătate de ceașcă de fulgi de ovăz furnizează aproximativ 14% din valoarea zilnică de fibre, dar tipul de fibre găsite în fulgii de ovăz este deosebit de protector. Consumul de fulgi de ovăz a dus la o reducere semnificativă a nivelului de zahăr din sânge și la îmbunătățirea sensibilității la insulină. Cercetătorii spun că efectul se datorează în parte beta-glucanului și au concluzionat că fulgii de ovăz pot fi folosiți ca instrument atât pentru a preveni, cât și pentru a gestiona diabetul.

5. Fulgii de ovăz te pot ajuta să trăiești mai mult timp

Consumul de fulgi de ovăz poate reduce riscul tuturor cauzelor de deces, inclusiv al bolilor de inimă.

Moduri sănătoase de a mânca fulgi de ovăz

Dacă vă începeți ziua cu un castron cald de fulgi de ovăz, puteți să îl îmbunătățiți cu adaosuri sănătoase. Fulgii de ovăz se pot asocia foarte bine cu ingrediente savuroase.

Cu toate modurile gustoase de a savura ovăzul, este ușor să profitați de beneficiile acestui carbohidrat bun pentru tine.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *