Care sunt beneficiile pentru sănătate ale spanacului?

|

Spanacul este una dintre legumele cu frunze verzi care poate fi folosită într-o varietate de moduri.

Acesta este plin de vitamine, nutrienți și antioxidanți care previn bolile cronice și susțin sănătatea inimii, a creierului și a ochilor. 

Iată șase beneficii pentru sănătate pe care le are consumul mai multor cantități din această plantă puternic protectoare, precum și modalități simple de a încorpora spanacul în mesele și gustările tale.

1. Plin de nutrienți

Deși are puține calorii, spanacul este plin de nutrienți. O porție de trei cești asigură peste 300% din valoarea medie zilnică pentru vitamina K.  Spanaculi oferă, de asemenea, peste 160% și 40% din valorile medii zilnice pentru vitamina A și, respectiv, vitamina C. Spanacul conține, de asemenea, 45% din valoarea medie zilnică pentru folat, care este o vitamină B care ajută la formarea globulelor roșii și a ADN-ului. De asemenea, furnizează fier, magneziu, potasiu și calciu, alături de cantități mici de alte vitamine B.

2. Bogat în antioxidanți

Pe lângă numeroasele sale vitamine și minerale, spanacul furnizează antioxidanți care au legătură cu antiinflamarea și protecția împotriva bolilor.

Unii dintre antioxidanții care se găsesc în spanac includ kaempferol, quercetină, miricetină și izorhamnetină – cunoscute și sub numele de flavonoide. Flavonoidele sunt compuși care pot ajuta la protejarea împotriva cancerului, precum și a bolilor cardiovasculare și inflamatorii.

3. Protejează împotriva bolilor

Cercetătorii au concluzionat că a mânca mai mult spanac poate ajuta la reducerea bolilor cronice – inclusiv a bolilor de inimă, a cancerului, a diabetului de tip 2 și a obezității.

4. Sprijină sănătatea creierului

Efectele antiinflamatorii ale spanacului îl fac un concurent cheie pentru protejarea creierului – în special în ceea ce privește îmbătrânirea.

5. Ajută la gestionarea tensiunii arterial

Spanacul este, de asemenea, o sursă de nitrați, care sunt substanțe chimice care apar în mod natural. Nitrații deschid, sau dilată, vasele de sânge. Acest lucru îmbunătățește fluxul sanguin și ușurează stresul asupra inimii.

6. Protejează sănătatea ochilor

Unul dintre antioxidanții din spanac, luteina, poate reduce riscul de degenerare maculară legată de vârstă (AMD). Cercetările au indicat că consumul de spanac poate ajuta la reducerea riscului de AMD.

Cum afectează spanacul gătit nutrienții săi

Este important să consumați spanacul crud pentru un aport maxim de luteină. De exemplu, încercați să încorporați spanacul într-un smoothie, combinat cu grăsimi sănătoase – cum ar fi avocado sau unt de migdale. Atunci când tăiați spanacul în bucăți mici, luteina se eliberează din frunze. Iar grăsimea sănătoasă crește capacitatea de absorbție a antioxidantului care luptă împotriva bolilor oculare.

Pentru cele mai bune rezultate, amestecați modul în care consumați spanacul – unele crude, altele gătite – dar evitați să vă gătiți prea mult legumele cu frunze verzi.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *