Ce să-i spui unui copil care plânge: 11 lucruri de spus

Este de la sine înțeles că ne simțim neliniștiți atunci când ne auzim copiii plângând. Gândiți-vă cât de încordat deveniți atunci când copilul dumneavoastră mic plânge fără niciun motiv aparent. Suntem conștienți de faptul că plânsul este principala formă de comunicare a nou-născutului, dar continuăm să privim plânsul ca pe ceva ce trebuie „reparat”. Odată ce acel nou-născut devine un copil mic care merge și vorbește, ne așteptăm uneori ca el să proceseze emoțiile așa cum o facem noi, și nu așa cum a făcut-o întotdeauna: prin plâns.

În realitate, cercetările au arătat că creierul nostru este programat să reacționeze imediat la un copil care plânge, ceea ce ne face să fim mai atenți și mai pregătiți să ajutăm – și repede!

Copilul tău care plânge nu este neapărat trist

Mulți copii mici folosesc plânsul ca mijloc de a procesa tot felul de emoții; nu este întotdeauna un semn de nefericire.

Spunând „Nu plânge!” îți face viața mai grea

Oricât de dificil ar părea, este să sprijinim dezvoltarea autoreglementării emoționale a micuțului nostru – lucru pe care îl putem face doar atunci când îl tratăm cu empatie și înțelegere.

Oricât de tentant ar fi, nu vă distrageți atenția

Este adevărat că distragerea atenției poate fi uneori eficientă, dar adesea este doar o soluție temporară.Nu îl ajută pe copilul dumneavoastră să învețe cum să facă față unei situații sau emoții similare într-un mod mai pozitiv în viitor.

11 lucruri de spus

  1. „Suntem în aceeași echipă. Te voi ajuta.” Copilul vrea să simtă că îl veți sprijini atunci când are nevoie de dumneavoastră.
  2. „Văd că îți este greu.” Prin această frază simplă, copilul recunoaște că îl auziți și îl vedeți.
  3. „Înțeleg că ești trist/dezamăgit/înspăimântat/ neliniștit/fericit și asta e în regulă.”
  4. „A fost foarte trist/frustrant/dezamăgitor.” Îl ajută pe copil să vadă ce a declanșat emoția și să își dea seama ce trebuie să facă în continuare.
  5. „Hai să luăm o pauză.” – îl ajută pe cel mic să înțeleagă că uneori trebuie să vă îndepărtați pentru a vă liniști.
  6. „Te iubesc. Ești în siguranță.”
  7. „Doriți ajutor/ o pauză/ să încercați din nou?” – Întrebându-l, nu spunându-i, ce și-ar dori, îi dă putere copilului dumneavoastră, ajutându-l să se simtă important și semnificativ.
  8. „Aud că plângi, dar nu știu de ce ai nevoie. Poți să mă ajuți să înțeleg?”  – acest lucru îi poate oferi o șansă de a exersa dacă acesta nu poate verbaliza.
  9. „Îmi amintesc când tu…” – îi ajută să își pregătească creierul pentru gândirea rațională.
  10. „Hai să găsim împreună o soluție.” – Găsirea unei soluții care îi va ajuta să își proceseze emoțiile îi învață cum să privească situația în mod obiectiv și să găsească posibile soluții.
  11. Păstrați tăcerea și păstrați un spațiu de iubire pentru copilul care plânge. Fiți un stâlp de empatie și putere pentru ei.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *