Ouăle – BENEFICII
Structura și valoarea nutritivă a oului
Conform studiilor, un ou mediu are o valoare energetică cuprinsă între 70 și 90 de calorii și conține:
- 73% apă;
- 11,5% proteine;
- 13% lipide;
- 0,5% glucide;
- 1% substanțe nutritive;
- 1% diverse.
Un ou are 77 de calorii, însă mai are în compozițe și:
- Grăsimi: 5 g
- Sodiu: 62 mg
- Carbohidrați: 0,6 g
- Fibre: 0 g
- Zaharuri: 0,5 g
- Proteine: 6 g
- Colină: 147 mg
Un singur ou fiert mare conține:
- Vitamina A: 6% din doza zilnică recomandată
- Folat: 5% din doza zilnică recomandată
- Vitamina B5: 7% din doza zilnică recomandată
- Vitamina B12: 9% din doza zilnică recomandată
- Vitamina B2: 15% din doza zilnică recomandată
- Fosfor: 9% din doza zilnică recomandată
- Seleniu: 22% din doza zilnică recomandată
Ouăle sunt o alegere excelentă într-o dietă sănătoasă și echilibrată. . Acestea ne ofera o senzatie de satietate si contin proteine. Consumul lor ne asigura beneficii pentru sanatate.
Ele conțin proteine, ajută la reglarea colesterolului HDL („bun”) și scad riscul unui atac cerebral Pe lângă faptul că sunt o sursă de proteine, ele conțin și vitamine și minerale.
Ouăle sunt printre cele mai hrănitoare alimente cunoscute.