Post intermitent pentru începători – Ce să mâncăm și ce să facem
Postul intermitent este pur și simplu o perioadă de post urmată de o perioadă de alimentație. Nu este o dietă, ci un mod de a mânca. Practic, îți consumi caloriile într-un anumit interval de timp.
Postul intermitent și-a croit drumul spre succes de câțiva ani.
Există câteva moduri de a face postul intermitent:
- Postul cu zile alternative. Mănânci așa cum ai face-o de obicei în prima zi, în ziua a doua mănânci doar o singură dată pe zi, iar acea masă îți va furniza aproximativ 25% din calorii.
- Postul 5:2. Acesta este atunci când postești două zile în timpul săptămânii și mănânci fără restricții alimentare în celelalte 5 zile. În zilele de post, puteți, din nou, consuma o masă de 500 kcal.
- Cu restricții de timp: Exemple ar fi faimoasa împărțire 16:8 – mănânci tot ceea ce este în planul tău de masă în cele 8 ore ale zilei și apoi nu mănânci timp de 16 ore. De exemplu, dacă începi să mănânci la ora 9 dimineața, te oprești la ora 17. Alte opțiuni sunt 18:6 și 20:4, dar acestea mi se par mai restrictive.
Vedeți că puteți obține rezultate și beneficii cu toate aceste programe, dar ceea ce trebuie să faceți este să decideți care dintre ele funcționează cel mai bine pentru stilul dumneavoastră de viață.
Beneficiile postului intermitent
- îmbunătățeste repararea celulară
- favorizeaza pierderea în greutate
- este benefic pentru sănătatea dumneavoastră cardiometabolică
- reduce inflamația și stresul oxidativ
- previne cancerul și boala Alzheimer
- protejează împotriva leziunilor cerebrale crește durata de viață
Postul intermitent nu este pentru toată lumea. Restrângerea caloriilor vă poate afecta hormonii și este mai bine să discutați cu un medic dacă aveți o afecțiune. De exemplu, postul intermitent nu este pentru tine dacă ai diabet, ești însărcinată sau alăptezi sau ai o tulburare alimentară legată de restricționarea caloriilor (cum ar fi anorexia sau bulimia).
Post intermitent – Ce să mâncăm
1. Verdețuri cu frunze și legume
Consumați verdețuri în fiecare zi! Alimentația cu restricții de timp nu este o scuză pentru a sări peste aceste alimente. Acest grup de legume sănătoase include spanacul, varza kale, rucola, broccoli, conopida, varza. Aceste legume sunt foarte hrănitoare, sărace în calorii și cunoscute pentru capacitatea lor de a distruge radicalii liberi și de a proteja împotriva cancerului, a bolilor cardiometabolice și a bolilor neurodegenerative.
2. Pește
Este important să incluzi în alimentația ta pește gras de 1-2 ori pe săptămână, datorită conținutului său de omega-3. Peștele este una dintre foarte puținele surse de tipul de omega-3 pe care corpul uman le poate folosi efectiv.
3. Nuci și semințe
Nucile sunt bogate în fibre, proteine, vitamine liposolubile, minerale și grăsimi sănătoase și vă vor menține sătul în timpul postului intermitent. Opțiuni excelente sunt migdalele, nucile, semințele de chia, semințele de in, semințele de susan, caju și fisticul.
4. Fructe și legume roșii/violete
Acest grup include legume precum roșiile, sfecla, varza, ridichile, ardeii roșii și fructe precum fructele de pădure. Aceste fructe și legume conțin pigmenți naturali, cum ar fi licopenul și antocianina, care sunt benefice pentru sănătatea noastră și ne pot ajuta să ne protejăm de îmbătrânirea prematură – la exterior și în interior.
5. Surse de proteine vegetale
Tofu, lintea, năutul, semințele de cânepă și fasolea sunt toate plante (sau făcute din plante) și sunt surse excelente de proteine. Cele mai multe dintre aceste alimente oferă atât – fibre, cât și proteine, ceea ce le face o alegere excelentă pentru a vă menține sătulă mai mult timp atunci când faceți post intermitent.
6. Cereale integrale
Ovăzul și quinoa – sursă excelentă de fibre și proteine, sunt, de asemenea, ușor de gătit și au o valoare nutritivă excelentă. Ovăzul, în special, este destul de bine cunoscut pentru capacitatea sa de a reduce colesterolul și este excelent și pentru digestie.
7. Alimente fermentate
nu uitați de alimentele fermentate! Acestea sunt bogate în probiotice, care sunt excelente pentru sistemul tău imunitar și pentru menținerea unei flore intestinale sănătoase. Acest lucru este deosebit de important dacă ai luat antibiotice în ultima vreme. Câteva opțiuni grozave sunt varza, iaurtul și nu în ultimul rând: murăturile!
Mâncând o combinație a acestor alimente vă veți simți satisfăcuți și veți rămâne sătui, chiar dacă postiți timp de 16 ore în fiecare zi. De asemenea, veți obține toți nutrienții de care aveți nevoie pentru o funcție imunitară optimă, pentru a vă menține o greutate sănătoasă și o digestie sănătoasă. Consumul de mai puține calorii ar putea fi necesar pentru a pierde sau a menține o greutate sănătoasă, dar faptul că toate nevoile nutriționale sunt acoperite de o alimentație sănătoasă este și mai important pe termen lung.