Prăjiturile de orez sunt sănătoase?

|

Prăjiturile de orez sunt o gustare populară, în special pentru cei care caută să mențină o greutate sănătoasă, deoarece pot fi sărace în calorii și carbohidrați. O prăjitură de orez reprezintă practic bucăți de orez umflat presate împreună pentru a forma o chiftea.

Iată un rezumat al conținutului lor nutrițional, al beneficiilor și al dezavantajelor, plus cum să le consumați în mod sănătos.

Nutrienți în prăjituri de orez

În funcție de tipul de prăjitură de orez pe care o cumpărați, informațiile nutriționale vor varia. 

Nutrienții dintr-o prăjitură mică, simplă de orez brun (nouă grame):

Calorii: 34.8

Sodiu: 2,3 mg

Grăsimi: 0,3 grame (g)

Proteine: 0,7 g

Carbohidrați: 7.3 g

Zahăr: 0 g

Fibre: 0,4 g

Mangan: 17% din valoarea zilnică

Niacină: 4% din valoarea zilnică

Magneziu: 3% din valoarea zilnică

Zinc: 2% din valoarea zilnică

Unul dintre nutrienții care se remarcă în prăjiturile de orez este manganul, un mineral necesar pentru funcția imunitară, producția de colagen și oase puternice. Prăjiturile de orez furnizează, de asemenea, cantități mici de vitamina B niacină – care ajută la transformarea carbohidraților în combustibil pe care organismul îl poate folosi – și urme de alte minerale, inclusiv magneziu și zinc. 

Cum afectează prăjiturile de orez organismul tău

În general, cel mai bine este să evitați prăjiturile de orez cu arome, care conțin cantități mai mari de zahăr, sodiu și alte ingrediente artificiale. De asemenea, ar trebui să săriți peste cele făcute din orez alb, o cereală rafinată care a fost lipsită de fibre, vitamine, minerale și antioxidanți. Cu toate acestea, prăjiturile de orez simple, făcute pur și simplu din orez brun umflat, oferă unele avantaje pentru sănătate.

1. Antioxidanți

Orezul brun conține o varietate de compuși fenolici – un grup de antioxidanți care se găsesc, de asemenea, în ceai și în citrice. Compușii fenolici protejează celulele de daune care au fost legate de un risc mai mare de diabet de tip 2, obezitate, cancer și boli de inimă.

2. Reglarea glicemiei

Cerealele integrale, inclusiv orezul brun, pot controla nivelul de zahăr din sânge după masă la persoanele cu diabet și pot chiar ajuta la prevenirea totală a diabetului de tip II. În plus, fibrele din cerealele integrale hrănesc bacteriile bune din intestinul nostru, cum ar fi Lactobacillus și Bifidobacterium, care au fost legate de prevenirea diabetului și a obezității. 

3. Gestionarea greutății

Prăjiturile de orez vă pot ajuta să vă mențineți o greutate sănătoasă dacă le folosiți pentru a înlocui alimentele bogate în calorii și carbohidrați din dieta dumneavoastră. 

4. Ușor de digerat

Orezul este ușor de digerat, deoarece este un aliment cu un conținut scăzut de FODMAP – și acest lucru este valabil și pentru prăjiturile de orez brun simplu. FODMAP-urile sunt carbohidrați care sunt slab absorbiți în timpul digestiei, ceea ce pentru unii poate duce la balonare, durere, crampe și gaze. În plus, deoarece orezul brun nu conține gluten în mod natural, prăjiturile de orez făcute din orez brun sunt o opțiune excelentă pentru persoanele cu boală celiacă și sensibilitate la gluten non-celiacă.

Idei de gustări de prăjituri de orez

Piure de avocado presărat cu semințe de dovleac

Hummus acoperit cu legume, cum ar fi baby spanac, roșii feliate și castraveți

Tapenade de măsline

Brânză pe bază de nuci, cum ar fi ricotta vegană, garnisită cu piper, felii de roșii și busuioc

Humus de ciocolată, acoperit cu felii de fructe de pădure

Unt de migdale sau de caju, acoperit cu felii de banane și presărat cu scorțișoară.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *