Roșiile – Beneficii
Sunt bogate în antioxidanți și vitamine
Roșiile concurează cu citricele în privința conținutului de vitamina C, dar sunt bogate și în vitamina A și antioxidanți.Alți nutrienți care se găsesc în roșii sunt: biotina, potasiul, vitaminele B6, B3 și B1, vitamina E, magneziul, fierul și zincul.
Mențin oasele sănătoase
Licopenul din acestea întârzie instalarea osteoporozei în perioada de premenopauză. Roșiile conțin o cantitate considerabilă de calciu și vitamina K. Acestea sunt esențiale pentru consolidarea sistemului osos și refacerea oaselor în caz de ruptură.
Scad riscul de cancer
Cancerul este o cauză principală de deces la nivel mondial.. Licopenul și beta-carotenul sunt doi carotenoizi importanți avand proprietăți anticanceroase.
Proprietățile anticanceroase ale licopenului, în special în cancerul de prostată, precum și cancerul de sân, al doilea cancer ca prevalență din lume.
Efectele cardioprotectoare ale tomatelor
O dietă bogată în roșii a fost asociată cu o reducere a riscului de boli de inimă. Consumul ridicat de licopen și concentrațiile serice de licopen au redus mortalitatea generală cu 37%, bolile cardiovasculare cu 14% și accidentul vascular cerebral cu 23% .
Mulți dintre antioxidanții protejează celulele vasculare și lipoproteinele de oxidare și previn astfel formarea aterosclerozei. Consumul de roșii te poate ajuta, așadar, să întârzii apariția bolilor cardiovasculare, să scazi riscul de infarct și de tromboză.
Împiedică apariția tulburărilor neurodegenerative
Alzheimer, Parkinson și ischemia cerebrală asociată cu accidentul vascular cerebral sunt cele mai frecvente boli neurodegenerative. Neuroinflamația, stresul oxidativ și apoptoza (moartea naturală a unei celule) sunt semne distinctive importante ale acestor boli.
Reduce riscul de diabet
Diabetul de tip 2 este descris ca un sindrom metabolic multifactorial asociat cu stres oxidativ, inflamație, hiperglicemie și hiperlipidemie. Componentele tomatelor au proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, susțin specialiștii,
Studiile au examinat efectele hipoglicemiante, hipolipidemiante, antiinflamatorii și antioxidante ale roșiilor, în special ale licopenului.
Benefice și pentru proaspetele mămici
Specialiștii susțin că substanțele active din roșii, chiar și gătite, au o putere mai mare să ajungă în lapte.
Îmbunătățesc sănătatea pielii
Studiile au furnizat dovezi ale efectelor benefice ale roșiilor și ale suplimentelor pentru îmbunătățirea sănătății pielii .
Vitamina C este un alt compus care se află în roșii care contribuie la modularea imunității. Când este aplicată local, se știe că este absorbită activ de celulele epidermice. Aceste celule sunt implicate în producția de fibre de colagen și, prin urmare, sunt esențiale pentru funcția pielii ca barieră împotriva agenților patogeni.