Spune „NU” negativității: : 15 sfaturi puternice pentru a limita gândurile negative
O viață și prea multe probleme ne pot arunca într-un vârtej de gânduri negative care sug tot optimismul. Negativitatea sau tiparele de gândire negativă sunt ca niște oaspeți nedoriți în mintea noastră. Aceste gânduri se strecoară în noi și ne lasă epuizați emoțional.
Există multe strategii ușoare pentru a nu mai gândi negativ și pentru a avea o atitudine mai optimistă față de viață. Poți chiar să înveți să fii mai optimist în circumstanțe dificile.
Iată 15 sugestii eficiente pentru a nu mai gândi negativ și pentru a-ți crește nivelul de fericire și mulțumire.
1. Poți să scapi complet de gândurile negative?
Gândurile noastre au o mare influență asupra noastră. Ele ne dirijează emoțiile și stabilesc tonul zilei. Chiar și sănătatea noastră fizică este influențată de ele.
Cheia aici este să fii conștient de cât de mult permiți ca ideile nefavorabile să interfereze cu starea ta de spirit.
2. Înțelegerea gândurilor negative: De ce ne afectează mai mult negativitatea?
Creierul nostru a fost programat să acorde mai multă greutate ideilor și faptelor negative decât celor bune, din cauza impresiei de risc. Ideile negative au mai multă putere în creierul nostru, deoarece sunt cumva legate de instinctul nostru de supraviețuire.
Cercetătorii susțin că pentru un gând negativ avem nevoie de cel puțin 5 gânduri pozitive pentru a ne împinge tiparele de gânduri spre o traiectorie mai optimistă.
3. Nu mai crede în Instagram Life
Deși este un instrument informațional fantastic, încurajează, de asemenea, nefericirea. Majoritatea fotografiilor ideale pe care le vezi pe rețelele de socializare au fost atent selectate sau puse în scenă pentru a crea impresia unei existențe ideale. Nimeni nu are o viață perfectă și cu toții avem probleme cu care ne confruntăm.
Încearcă să limitezi timpul pe care îl petreci pe rețelele de socializare și rezistă nevoii de a avea încredere în tot ceea ce citești sau vezi, în loc să te simți nefericit de viața ta.
4. Implică-te în autoîngrijire, afirmații și recunoștință
Este la fel de vital să ai grijă de sănătatea ta mentală cât și de cea fizică. Participarea la toate activitățile care vă aduc bucurie este autoîngrijire.
Afirmațiile te pot ajuta să depășești orice negativitate, deoarece sunt o formă puternică de întărire pozitivă.
Atunci când practici recunoștința, atenția ta este atrasă de toate aspectele pozitive ale vieții.
5. Efectul gândurilor negative
Gândurile negative pot avea un impact major asupra sănătății noastre. Depresia, stresul suplimentar și îngrijorarea ar putea rezulta din acestea. De asemenea, pot afecta deciziile pe care le iei zilnic.
Potrivit psihologilor, persoanele care se află în permanență pe o spirală negativă nu se pot bucura de lucruri, deoarece sunt în mod constant îngrijorate de orice; de asemenea, prezintă simptome de retragere din viața lor normală și îi pot îndepărta pe cei apropiați.
6. Identifică și scrie-ți gândurile negative
Fă o listă cu toate sentimentele și gândurile rele pe care le ai. Fii cât se poate de descriptiv și scrie pe o pagină albă. Scrie despre tot ceea ce te deranjează.
A. Temerile tale
B. Nesiguranțele
C. Evenimente care s-au întâmplat în ultima săptămână/lună/an
D. Persoane care considerați că v-au greșit.
E. Situații care au avut un impact asupra minții tale
F. Evenimente neplăcute din copilărie
7. Gândurile negative trebuie înlocuite cu cele pozitive
Tiparele de gânduri negative pot fi depășite prin concentrarea asupra aspectelor pozitive ale unei situații. Ar trebui să schimbi astfel de gânduri cu unele care dau dovadă de autocompătimire și au un ton neutru.
8. Exemple de gânduri negative comune
Numeroase studii au demonstrat că faptul de a avea gânduri negative la nesfârșit duce la un cerc vicios de autoînfrângere care cauzează probleme cum ar fi stima de sine scăzută și complexul de inferioritate.
Aceste idei negative tipice te împiedică să îți atingi potențialul maxim.
- Viața mea nu are niciodată rezultate pozitive.
- Nu voi slăbi niciodată.
- Nu sunt competent sau suficient de bun.
- Nu voi fi niciodată fericit.
- Nu mă voi căsători niciodată.
- Nu voi avea niciodată bani.
- Voi îmbătrâni.
- Îl detest pe el sau pe ea.
- Îmi lipsește energia.
- Nu sunt niciodată capabil să fac lucrurile corect.
9. Analizează gândurile negative
Încearcă să-ți identifici procesul mental și comportamentele pe măsură ce îți pui pe hârtie gândurile. Iată câteva tipare tipice de gânduri negative cu care ne confruntăm cu toții.
Rezultate catastrofale
Întotdeauna anticipezi cel mai rău scenariu, fără să iei în considerare alte probabilități mai probabile și mai optimiste. Acest lucru se întâmplă, în general, atunci când procesul tău rațional de gândire este copleșit de anxietate.
Dialog interior negativ
Atunci când criticul tău interior este activ, te vezi ca pe un eșec total în orice împrejurare. Așadar, fii atent la modul în care vorbești cu tine însuți în fiecare circumstanță dificilă.
Faci judecăți pripite:
Atunci când faci presupuneri nefavorabile despre o circumstanță, despre alți oameni sau despre ceea ce gândesc aceștia, acționezi în mod eronat.
O experiență negativă anterioară
Pare logic că, dacă ai avut o experiență neplăcută într-un anumit context, te-ai simți la fel dacă ți s-ar întâmpla același lucru.
10. Persoanele care sunt mai predispuse la gânduri negative
Faptul de a avea experiențe teribile în copilărie sau ca adult poate întări, confirma și/sau stabili așteptări lipicioase că lumea este un loc rău. Acesta este motivul pentru care unele persoane sunt mai predispuse să aibă idei negative.
Astfel de așteptări se pot manifesta sub forma unor idei nefavorabile care funcționează ca tampoane împotriva dezamăgirii și a altor emoții negative, precum și ca simple ajustări la modul în care lucrurile par a fi în realitate.